SvenskaEnglish

Carina Ari Medaljör 2023

Carina Ari Medal
Carina Ari Medaljen tilldelas i år Marie Larsson Sturdy för förtjänstfulla insatser i svenskt dansliv.

Marie Larsson Sturdy. Foto: Håkan Larsson Marie Larsson Sturdy. Foto: Håkan Larsson

Medaljmotivering:

Carina Ari-medaljen tilldelas Marie Larsson Sturdy för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat möjligheterna för invånarna i Norrbotten att kontinuerligt ta del av ett brett spektrum av dans. Tillsammans med Olof Westring har Marie Larsson Sturdy varit drivande i att utveckla denna viktiga plattform för lokal, regional, nationell och internationell danskonst.

Det är ett minst sagt mångfasetterat och kvalitativt utbud som Dans i Nord har presenterat för publiken. Bland de stora internationella gästspelen märks till exempel koreografer och dansare som Akram Khan, flamencoförnyaren Rocío Molina, Marco Flores, den prisade balettdansösen Lucía Lacarra och franska Compagnie Vivons. Även Stockholm 59° North, med dansare ur Kungliga Baletten, har berikat utbudet, liksom Norrdans och Cullberg bland nationella grupper.

Marie Larsson Sturdy har även inom Dans i Nord stött produktion av ny dansfilm med koreografer som Pontus Lidberg, Alexander Ekman och Giovanni Bucchieri. Dessutom erbjuds workshops och träning i dans för ungdomar vilket också är viktigt för att sprida kunskap om och intresse för danskonsten.


Anna Ångström för Medaljkommittén, Carina Aris Minnesfond

Carina Aris Minnesfonds medaljkommitté:
Anna Ångström, kritikredaktör på SvD,
Ana Laguna, professor och hovdansare,
Rennie Mirro, dansare och skådespelare.