SvenskaEnglish

Carina Ari Medaljörer 2019

Carina Ari Medal


Carina Ari dagen 2019

Se även foton från Carina Ari Dagen 2019

Carina Ari-medaljen tilldelas i år Marie-Louise Ekman och Charlotta Öfverholm som var och en får medalj för förtjänstfulla insatser i svenskt dansliv.

Marie-Louise Ekman och Charlotta ÖfverholmMarie-Louise Ekman och Charlotta Öfverholm, Carina Ari-medaljörer 2019.
Foto: Hans Nilsson.


Allkonstnären Marie-Louise Ekman inledde sitt innovativa samarbete med världskoreografen Mats Ek 1976 med Sankt Göran och draken. I dussinet baletter har hon skapat scenografier och kostymer till hans dansdramatiska verk, som stimulerar åskådarens fantasi och fördjupar koreografens tolkning av klassiska berättelser som Giselle, Svansjön, Bernardas Hus, Carmen och Orphée. Baletter som skrivit in sig i danshistorien, som spelats och prisbelönats över hela världen. I juni i år har teamet Ek – Ekman urpremiär på en trettonde balett, Ravels Bolero, på Parisoperan. Marie-Louise Ekmans scenografier och kostymer är aldrig förutsägbara, utan uppfriskande och djärva. Hon kan konsten att följa koreografens vision och samtidigt tillföra något alldeles eget.


Dansaren och koreografen Charlotta Öfverholm har på kort tid åstadkommit en genomgripande förändring i synen på äldre dansares kroppar i scenisk aktion. 2016 grundade hon det unika projektet Age on Stage med fokus på dansare över 45 år; ett äventyr som hon driver med oförminskad energi. Konceptet är återkommande seminarier, med inbjudna internationella experter och forskare och en föreställning som anknyter till ett tema. Årets projekt kretsar kring skador och operationer; med utgångpunkt i Charlottas uppfordrande fråga Hur kan jag fortsätta dansa hela livet? Charlotta Öfverholm är en naturkraft som utmanar fysikens lagar med ett brinnande engagemang. Oförvägen och okuvlig går hon sin egen väg i dansens värld och en växande skara följer henne i spåren.I Medaljkommittén:
Gunilla Jensen, dansskribent och dramaturg,
Ana Laguna, professor och hovdansare,
Rennie Mirro, dansare och skådespelare.

Pressbilder