Tack vare Carina Aris omsorg om framtidens unga dansare har sedan 1973 över 2 200 stipendier kunnat utdelas för, som det heter i stiftelseurkunden, "främjande av ungdoms undervisning och utbildning till danskonstnärer" samt närmare 470 stipendier till forskningsändamål.
Sökande bör vara mellan 15 och 29 år, svensk medborgare, vara färdigutbildad yrkesdansare inom klassisk balett eller någon samtida dansform eller bör ha kommit långt i sin dansutbildning.
Carina Ari sade ofta, att den viktigaste händelsen i hennes konstnärliga karriär var när hon tilldelades ett stipendium för att vidareutbilda sig hos sekulargeniet Michel Fokine.
På den tiden var det synnerligen ovanligt med ett dylikt stipendium - kanske var detta det första någon danskonstnär i Sverige hade fått. "Stipendiet blev mitt kapital i livet", sade hon. Det lade grunden för hennes senare framgångar som dansös och koreograf.
Carina Ari glömde aldrig den välsignelse stipendiet inneburit. När hon senare i livet fann sig vara innehavare av en ansenlig förmögenhet ville hon göra en bestående insats för danskonsten i Sverige.
Carina bestämde sig för att ge kommande tiders ungdomar samma möjlighet som hon själv hade fått.
Premiärdansören Christer Holgersson (1947-1991), vid Malmö stadsteater och Göteborgsoperan, var beundrad långt över Sveriges gränser för sina "vackra linjer, helt fantastiska hopp och piruetter". Gertrud Persson från Malmö var en av dessa beundrare. Hon stipulerade i sitt testamente att hälften av hennes kvarlåtenskap skulle användas för ett årligt stipendium, i Christers namn, "till en manlig klassisk dansare som står inför sin pensionering" och att stipendiet skulle förvaltas och delas ut av Carina Aris Minnesfond.
Gertrud Persson avled på sommaren 1998 och det första stipendiet i Christer Holgerssons namn delades ut år 2003. Fram till 2024 har stipendiet delats ut till 19 mottagare.
Som en hyllning till premiärdansösen Ellen Rasch (1920-2015) vid Kungliga Baletten, överlämnades på hennes 70-årsdag ett penningbelopp som av vänner och beundrare av hennes konst - bl.a. Prinsessan Christina Fru Magnuson m.fl, insamlats för att utgöra grundplåt i en stipendiefond i hennes namn - Stiftelsen Ellen Rasch Stipendiefond (ERS). Ellen Rasch och hennes man Bo Lindqvist tillförde därefter fonden ytterligare medel.
Stiftelsens (ERS) ändamål är att underlätta för unga klassiskt skolade dansare att vidareutbilda sig vid institution eller skola inom helst den franska kulturkretsen. Detta skall ske genom utdelande av stipendier till begåvade dansare med speciell artistisk personlig framtoning.
Det första Ellen Rasch-stipendiet delades ut 1991. 2025 års stipendiat blir den 12 mottagaren.
År 2024 överfördes den ekonomiska förvaltningen av ERS till Carina Aris Minnesfond. För urvalet av stipendiater har de två stiftelserna en gemensam urvalskommitté.
Det går även att ansöka om några veckors boende i Carina Aris ateljé eller lilla studiolägenheten, för studier/forskning i Paris.
För unga dansare ska ansökan göras under hösten och för forskare på våren, båda på respektive särskild stipendieansökningsblankett för unga dansare eller för forskare.
Övriga ansökningar görs brevledes och ska innehålla
Ansökningar behandlas kontinuerligt under hela året.
Carina Aris ateljé fördelas i första hand till yrkesverksamma konstnärer inom dansområdet - dansare, koreografer etc. Vartefter behandlas även ansökningar från andra konstnärer och personer som kan ha skäl att vistas i Paris och i mån av plats och angelägenhetsgrad, kan även dessa ibland beredas plats i bostaden mot en mindre avgift.
E-post: info@carina.se
Telefon: +46-(0)8 662 65 70
Carina Aris stiftelser
Box 6064
S - 102 31 Stockholm
Holländargatan 23
111 60 Stockholm
T-bana Hötorget eller Rådmansgatan
Besökare är välkomna efter överenskommelse med sekretariatet.
Carina Aris Minnesfond
802005-4345
Carina Ari Biblioteket
802005-8254
Stort tack till Dansmuseet för tillhandahållande av bilder.