Stipendiaternas råd

Tips och information från stipendiater till unga dansare

Canada National Ballet School (CNBS), Toronto. Utnyttja varje tillfälle till lärande, nätverkande och personlig utveckling. Var öppen för feedback och var beredd att arbeta hårt. Se också till att balansera ditt akademiska och personliga liv för att upprätthålla både fysisk och mental hälsa. Slutligen, våga drömma stort och sätt mål som sträcker sig bortom din komfortzon

(TB, Toronto / 2024)

The Graduate Program på Ballet Cymru, UK. Jag rekommenderar andra dansare att göra kurser utanför Sverige. Genom att arbeta med nya lärare och koreografer lär man sig nya stilar och danstekniker som är olika från de man är van vid och man får nya vänner runt om i världen och breddar därigenom sitt kontaktnät och perspektiv på dansen.

(MV, Wales / 2023)

Royal Ballet School, London. Det är viktigt att gå på sommarkurser om man är intresserad av att studera full tid utomlands. Efter åk 8 år gick jag på en sommarkurs på RBS. Skolan fick upp ögonen för mig och jag fick en inbjudan till Final Auditions vid Upper School, för att skolan blev intresserade av att ha mig som helårsstudent.

(AL, London / 2023)

Johan Inger Youth Project 2023-24, Sevilla. Hitta ett tryggt boende. Skriv ner allt som ni lär er och ta in så mycket kunskap från alla runt er som möjligt. Ta vara på tillfället. Förbered er med att skriva ner några mål ni vill åstadkomma under stipendietiden. Var öppensinnad och var inte rädd för att göra misstag eller fel.

(MFP, Sevilla / 2023)

Marina & Guy, International Ballet Summer School, Carcassonne. Ta chansen att åka på kurser. Det är utvecklande och man knyter viktiga kontakter.

(JKL, Carcassonne / 2023)

American Ballet Theatre Summer Intensive, NY. Jag rekommenderar verkligen ABTs Summer Intensive i NY. Jag utvecklades så mycket på dessa fem veckor och det var mycket lärorikt att få prova den amerikanska balett-tekniken. Mitt tips är att man anländer till NY ett par dagar innan kursen startar så att man hinner förbereda sig och komma över jetleg. Kom också dagligen lite tidigare till skolan, innan klasserna börjar så att du hinner värma upp, för det förväntas att man är varm och redo att sätta igång direkt när läraren kommer. Ta med dig många par tåskor då man dansar tå varje dag. Eftersom kursen är lång är det väldigt viktigt med återhämtningen. Se till att få bra med sömn, ät ordentligt, vila de dagar du är ledig och se till att stretcha och rulla ut musklerna ordentligt. Var öppen för att lära känna nya vänner och var inte rädd för att ta första kontakten för många är lika nervösa som du när de börjar på kursen. Detta leder till nya vänner för livet!

(BS, NY / 2023)

Centre Chorégraphiques James Carles, Summer Intensive, Toulouse. An amazing opportunity to explore many different dance styles and techniques taught by renowned dancers. Also great to get the opportunity to discover Toulouse, a beautiful city to stay for the summer.

(ÉB, Toulouse / 2023)

Steps on Broadway, New York. Such an inspiring city. Everything is expensive though! - save money before you go so that you can enjoy as many shows on Broadway as possible. Take as many classes you can. It's inspiring to be surrounded by all talented people and legendary teachers from NYCB and ABT. Bring a proof that you are a professional dancer (professional identification card) and you get a discount on the classes at Steps. This was one of my best trips ever... so far.

(KM, NY / 2023)

Steps on Broadway, New York. Jag rekommenderar alla att åka till NY. Det är en stad fylld med otroligt mycket konst, kultur och talang. Att få möjlighet att ta klass med lärare som jobbar på de stora scenerna i staden lär en ung dansare som mig väldigt mycket. Speciellt om man är intresserad av flera olika dansstilar så finns det inget bättre ställe än NY och Steps. Där träffar man också så många dansare från hela världen som blir både vänner och viktiga yrkes kontakter för livet.

(CPS, NY / 2023)

SHARE Summer Intensive Conservatoire National Supérieur de Paris och Althea Dance Company Fondation des États-Unis, Paris. Dubbelkolla kostnader för kollektivtrafik och hur det kan påverka din ekonomi i relation till ditt boende. Exempelvis kan det vara värt att lägga en större summa på boendet om det också har ett bra läge i relation till dina behov.

(AB, Paris / 2023)

ImpulsTanz i Wien. Rekommenderar starkt att åka till ImpulsTanz, träffa folk och ha kul. Det är mer avslappnat och roligare än läger på skolor som ofta är ganska strikta och kan upplevas som kalla. Rekommenderar också att gå till många museer, framför allt konstmuseer i Wien då det finns ett stort utbud och en mycket rik historia inom konst och musik.

(IT, Wien / 2023)

En Dance Studio Shibuya, Tokyo. Tänk stort och ansök för att åka till din drömdestination istället för att tänka att det inte kommer till att ske. Planera väl och var försiktig med att trycka in för mycket på för lite tid - resan ska vara inspirerande och kul, inte stressig. NJUT och var tacksam och stolt för den enorma möjlighet du har fått!

(OP, Tokyo/2023)

Tivoli Balletskole, Köpenhamn. Tivolis balettskola är en bra skola. En av de få som undervisar i August Bournonvilles teknik. Försök att bo så billigt som möjligt. Att bo i utkanterna av Köpenhamn rekommenderas. Man kan hyra cykel och ta sig in till Tivoli ganska snabbt. Tåg till Köpenhamn är smidigt. Centralstationen ligger precis vid Tivoli.

(OE, Köpenhamn/2022)

Rosella Hightower, Cannes. Jag rekommenderar att resa och utforska om man är seriös med dansen. Det är väldigt roligt, nyttigt och stimulerande för utvecklingen för en dansare. Man ser dansen i ett annat perspektiv som gör att man utvecklas till en helt annan nivå. Man får även möjlighet att skapa nya kontakter. Läraren som jag hade, Yannick Boquin visar sig nu ska besöka oss på Kungliga Svenska Balettskolan vilket är en överraskning och hur allting hänger ihop i dansvärlden. Det verkar som alla som jobbar professionellt känner varandra vilket är jättekul.

(LP, Cannes/2022)

Ballettschule Theater Basel, Schweiz. Ta vara på den upplevelsen som du får och våga ta för er och vara delaktiga. Man lär sig av både bra och dåliga upplevelser och lägg inte för stor vikt vid andras åsikter.

(OM, Basel/2022)

School of American Ballet, New York, USA. Det var ett jättebra läger. Jag tyckte väldigt mycket om det! Jag utvecklades oerhört mycket som dansare. SAB/NYCB dansar Balanchine stil. Den är annorlunda från den vi lär oss i Sverige. Jag tyckte om att pröva denna metod och teknik. Den första dagen gick läraren igenom stilen och förklarade skillnaderna. Jag bodde inte på internatet och jag tyckte det var bra. Det är rätt tävlingsinriktat, nästan alla eleverna var från USA. Många kände varandra och kom från samma skolor. Åk helst med en kompis eller familj. Man lär sig väldigt mycket, lärarna är snälla, men undervisningen är mycket snabb och intensiv. Skolan arrangerar många aktiviteter på kvällarna och söndagarna- Empire State, sightseeing, Broadway shower, titta på baseball matcher etc. De är dyra och om man blir uttagen till att vara med på föreställningen kan man inte göra dessa utflykter för man har rep. Vaccinera dig i tid. Man behöver göra ett turberkolostest och andra vaccinationer. Skaffa ett turist mobilabonnemang när du är i USA. Åk till detta läger för att utvecklas som dansare! Det finns inte mycket tid för något annat. Det är dyrt, men för mig var det bästa lägret som jag varit på!

(AM, NY / 2022)

Northern School of Contemporary Dance, Leeds. Mitt främsta råd är att väga in flera faktorer i valet av skola/resa. Att utvecklas som dansare är en process som går hand i hand med att utvecklas som människa, både individuellt och tillsammans med andra. Det är därför viktigt att leva och lära i miljöer som främjar ens intellekt, empati, inspiration och kreativitet, lika mycket som teknik och arbetsmoral. Genom att forma sin egen rutin tidigt, och då syftar jag på ens morgonrutin, dagliga rutin, veckorutin, osv., lär man känna sig själv fullt ut och får förståelse för vad man behöver för att kunna fortsätta denna utveckling genom alla möjliga störningsmoment. För mig är det t.ex. viktigt att skriva dagbok, promenera, att gymma för att ha en alternativ träningsform och hitta stunder av vila och reflektion mellan alla måsten. Om man ser ens utbildning som en enda lång livs-workshop så får man ut maximal erfarenhet och förkroppsligad kunskap och är i lutet av utbildningen redo att ta sig an resten av livets utmaningar.

(KP, Leeds/2022)

Perm State Ballet School, Perm. Att få möjligheten att resa utomlands för att studera vidare inom dansen är en möjlighet som oerhört få får ta del av. Det är inget jag är så tacksam för än min tid i Perm och den hade inte varit möjlig utan bidraget jag fick från Carina Ari. Att studera i Ryssland är en upplevelse något utöver det vanliga, baletten är så inpräntad i den ryska kulturen, på ett helt annat sätt än vad den är i Sverige. Kvaliteten på undervisningen samt dansen generellt var extremt hög och jag har nog aldrig utvecklats så snabbt som under min tid där. Dock så bör man vara förberedd på det arbete som krävs för studier i Perm, Man måste jobba med allt man har varje dag och det går inte att ha en "dålig" dag. Det gör att man utvecklas hela tiden, men det tar på krafterna. Att studera i Perm är det roligaste jag gjort och jag önskar alla framtida stipendiater en lika fantastisk upplevelse som jag har haft!

(EW, Perm/2022)

L.A. Contemporary Dance Company (LACDC) Summer Intensive på Stomping Ground. Ett tips till dansare som åker till L.A. - Köp ett amerikanskt simkort innan du hämtar det incheckade bagaget och lämnar flygplatsen. När man väl gått ut finns inga affärer intill flygplatsen. Det enda sättet att ta sig in till centrum är via Uber och med hjälp av ett amerikanskt simkort blir internetkostnader mindre.

(AFH, Los Angeles/2022)

Ungdomskompaniet ilYoung. Våga visa vem du är och våga öppna upp om vad du önskar att få göra. Det finns personer som lyssnar till dig och hör dig, och tillsammans kan ni få dig att flyga. Tusen varma tack Carina Ari för att jag fick flyga genom er denna ovärderliga sommar!

(EF, Härnösand och Viltlycke/2022)

Konstögskolan i Oslo - KHiO. Som ung konstnär vill jag först och främst rekommendera alla till att söka upp vilka stipendier som finns. Det finns en del att söka både nationellt, regionalt och kommunalt. Det hjälper en tunn plånbok och kan vidga möjligheterna oerhört. Mitt stipendium från Carina Ari gav mig frihet att kunna se fler föreställningar och resa på auditions för min tid efter skolan. Jag hade en budget att ta av. Sök sök sök. Det krävs ofta många ansökningar innan det blir ett ja. Det är värt det. Varje ansökan blir bättre och bättre. Våga drömma, våga satsa och jobba hårt. På KHiO finns det alltid lediga studios för egen träning, skapande och utforskning. Det är ett hus fullt av kreativt arbete och inspiration finns att hämta där varje dag. Se vad andra håller på med. Var nyfiken och vårda ditt egna intresse, det är ditt ansvar mot dig själv. Det är bara ditt och ingen kan ta det ifrån dig.

(AK, Oslo/2022)

Tivoli Balletskole, Köpenhamn. Se till att söka en skola som kan inspirera dig och utveckla din framtida danskarriär. Planera en rimlig budget. Njut av varje dag. Ta för dig, våga ta plats även om du är ny i en grupp. På så sätt får man igen så mycket mer av lärarna. Kom ihåg att vi alla är lika nya i gruppen. Balettskolans träningsplan är upplagd att komma tillbaka i form. Förstå och acceptera att det är en process och utveckling de första dagarna innan man kommer tillbaka. Var alltid öppen för nya kontakter och vänner. Våga be om hjälp av andra elever och personal. Se till att tåskor är sydda innan du åker. Det finns inte tid på kvällarna för att man är så trött.

(IdlC, Köpenhamn/2022)

Royal Ballet School, London. Utnyttja stipendier till att gå i välorganiserade skolor som har hög standard på lärarna, vilket enligt mig är det viktigaste när man väljer sommarkurs. Royal Ballet School håller det måttet. Jag lärde mig otroligt mycket under 3 veckors studier och kunde känna hur jag utvecklades som dansare. Jag rekommenderar även att bo på ett boarding house som hör ihop med skolan för då hinner man lära känna sina skolkamrater bättre än bara på klass.

(FW, London/2022)

Royal Ballet School, London. Jag kan rekommendera skolans sommarkurser och naturligtvis studier som "Full-time-student" på Royal Ballet School. Man bör vara ute i god tid och vara påläst om man vill söka sommarkurser eller heltidsstudier. De flesta skolor vill att man skickar in en film som en del av urvalsprocessen.

(AL, London/2021)

Trinity Laban Conservatoire of Music & Dance, London. Skaffa så många internationella kontakter som möjligt. Njut i stunden för fortare än du anar är du hemma igen. Våga åk till ett land/skola där du inte känner någon. Du får bättre fokus på varför du är där och mer upplevelser. Åk långt bort. Upplev nya kulturer och traditioner, inte bara inom dansen utan även länder. Det kommer att ge dig inspiration för ditt dansande.

(LJ, London/2021)

Royal Ballet School, London. Fortsätt kämpa varje dag och glöm inte att stretcha! Det är extremt viktigt, speciellt för oss killar. Min utbildning och stipendiet har lett mig vidare mot mina mål. En vecka efter avslutade studier påbörjade jag min danskarriär som professionell balettdansare genom anställning på Hungarian National Ballet i Budapest där jag trivs väldigt bra. Artikel i GP: Karriären går som en dans för Mattheus

(MB, London/2020)

Ballet Junior, Geneve. Mitt råd till andra stipendiater som önskar söka sig till ”Ballet Junior” är först och främst att det är viktigt att ha bestämt sig för att satsa på professionell danskonst. Alla dansare på Ballet Junior är mycket talangfulla och passionerade, vilket gör att det krävs en hel del disciplin och god arbetsmoral. Att möta erkända koreografer för första gången ställer höga krav på att vara flexibel och redo för utmaningar. Viktigt är att från början leva sig in i en professionell roll och bemöta arbetet med ett öppet sinne!
Ett råd jag inte kan betona tillräckligt är att ha en god ekonomisk plan för att studera på Ecole de Danse de Geneve. Ett eventuellt CSN bidrag eller lån fick jag avslaget två gånger. Det har inneburit att jag har finansierat mina studier enbart på stipendium, fonder eller eventuella sparmedel. Man bör känna till att det kostar mellan 8.000-10.000 SEK varje månad att leva i Annemasse/Geneve. Utöver kursavgiften på ca 56.000 SEK är det väsentligt att ha en ordentlig summa pengar att leva på.
I Sverige bor vi med oerhört god levnadsstandard, vilket man inte kan räkna med på alla platser i Europa. Vid flytt till hyresrätter i Sverige är det vanligt att det redan är möblerat, alternativt fullt utrustat med kylskåp och ordentligt kök. Tvättmöjligheter är en självklarhet. I Geneve och Annemasse är det rena motsatsen. Många lägenheter är tomma eller halvt utrustade. Har man exempelvis inte tvättmaskin i hemmet betalar man extra varje vecka på offentliga maskiner. Därför handlar mitt sista råd om värdet i att ta hand om sig ordentligt. Med den mängd belastning vi utsätter våra kroppar för behöver vi god återhämtning och därmed goda faciliteter i hemmen! Det är mycket värt att ha i åtanke vid studier på Ecole de Danse de Geneve!

(HN, Geneve/2020)

Tivoli balettskole- i samarbete med Hamburg Ballet, Köpenhamn. Rekommenderas till dansare som vill göra professionell karriär som klassisk dansare. Alla lärare på kursen undervisar på Hamburgs balett skola och har stor erfarenhet med att jobba med koreografen John Neumeier. Rekommenderas till alla som är intresserade att söka till Hamburg Ballet School.

(LS, Köpenhamn/2019)

Perm state ballet school, Ryssland. Om du ska studera här var beredd på att nästan ingen pratar engelska. Men vi har ju flera bra hjälpmedel nuförtiden som översättare i mobilen och så vidare. Man måste också vara beredd på att jobba extremt hårt, lärarna accepterar inget mindre. Man får heller inte vara kräsen med maten, det är bara att äta det som serveras. Inga vegetariska alternativ till kött serveras. Maten är traditionell rysk husmanskost. Man vänjer sig vid de nya smakerna och jag tycker nu att det mesta är väldigt gott. Man hinner inte sakna familjen under skoldagarna och på övrig tid har jag kunnat vara med med på både hockeymatcher, julshower, släktmiddagar och badutflykter via facetime vilket har dämpat hemlängtan väldigt mycket.

(EW, Perm/2019)

Royal Ballet Schools Dance Teachers Observation Programme, London. Lärarnas motto var: "We don’t give class - we teach class". Detta var mycket tydligt. Lärarna var noga med att etablera steg och moment innan de gick vidare till nästa svårighetsgrad. Underbart att se, och det syntes också tydligt att eleverna kände sig trygga, visste exakt vad de skulle jobba på och hade fullt förtroende för lärarna. Jag lärde mig mycket och fick massor av bra idéer och inspiration inför hösten som jag hoppas kunna ge vidare till mina egna elever.

(JW, London/2019)

Gaga Summer Intensive, Tel Aviv. Gaga Summer Intensive är bland de bästa sommarkurser jag varit med om! Kursen är perfekt om man vill göra en djupdykning i gaga. Rekommenderar att handla frukt och grönt på marknaden då det är lite billigare. I augusti är det väldig höga vågor i Tel Aviv. Ta tillfället i akt och gå och bada på morgonen då havet är lugnare och vattnet renare, Intel lika många på stranden heller. Det går bra att be en främling vakta dina saker medan du badar. Folk gör det ofta! Besök "gamla Jaffa! i området Jaffa centrum - mycket vackert! Om du har råd och tid: stanna någon dag extra och boka en guidad tur till Döda havet. Jag gjorde tyvärr inte det men hörde av andra kursdeltagare att det var häftigt. Kom ihåg att köpa mat till Sabbaten, lördag, då nästan allt är stängt.

(AS, Tel Aviv/2019)

Royal Ballet School, London. Jag rekommenderar andra stipendiater att se en föreställning när man är på sommarläger för då förstår man mer vad man också måste jobba med, som till exempel skådespeleri. Jag såg Bolsjojbalettens Spartacus och det var fantastiskt att se just dom dansarna på scenen för de är både bra artistiskt och tekniskt. Det är definitivt något jag rekommenderar alla att se. Man blir mer inspirerad att jobba hårdare på lägret och då blir det också mycket bättre atmosfär. Ett annat råd jag har är att aldrig ha några fördomar om några lärare och testa alla korrektioner även om ens lärare hemma säger annorlunda. För det som det som den andra läraren säger kan kännas bättre. Ett ytterligare tips jag har om man åker till Royal Ballet School är att leta efter billiga restauranger så att matkostnaderna det inte blir så dyra.

(PB, London/2019)

ImPulsTanz, Wien. Till andra och framtida stipendiater kan jag varmt rekommendera ImPulsTanz. Festivalen erbjuder ett stort och varierat utbud av lektioner, event och föreställningar. Varje kväll och i varje hörn finns det mer att upptäcka och lära sig av. Även om jag åkte dit själv kände jag mig sällan ensam. Dels de jag bodde med men också de jag tränade med blev mina vänner och vi umgicks på kvällar och helger. Det var enkelt att träffa människor och jag såg festivalen som en bra plats att möta nya dansare på och att utöka mitt nätverk. Jag är övertygad om att jag kommer möta dessa dansare och lärare igen under min karriär och framtida utbildning. Från festivalen tar jag också med mig ny kunskap, andra perspektiv om dans och massor med inspiration. Alla föreställningar, diagonaler i studion och skratt blir till varma minnen.

(ES, Wien/2019)

Palucca Hochschule für Tanz, Dresden. Ett ekonomiskt råd är att vara ute i god tid för att köpa biljetter eftersom du då kan hitta billigare priser. Ett till tips är att verkligen försöka få ut det mesta av sommarskolan. Se runt omkring dig på andra dansare, skriv ner feedback från danslärarna, lär känna nya människor och sist men inte minst våga testa nya saker.

(VR, Dresden/2019)

Broadway Dance Center, NY. Ett brett utbud av kurser och drop in/öppna klasser. Men testa även andra dansskolor i NY för att se vilken som passar dig bäst. Det finns så många bra ställen att träna på ex. Peridance, Alvin Ailey, Gibney, Steps on Broadway för att nämna några.

(JW, NY/2019)

Youth American Grand Prix (YAGP), NY. Inspirerande att se att jag kunde mäta mig med andra tävlande i mycket. Ta chansen och tävla om du får den! Se det som att du redan har lyckats genom att du har kvalificerat dig till final. Inspireras av de andra deltagarna. Ta eget ansvar. Jag åkte utan mina föräldrar och det gick bra.

(OM, NY/2019)

KHiO - Konsthögskolan i Oslo. Jag vill rekommendera KHiO:s utbildning starkt. Detta för att det är hög klass på den. Sammanhållning bland eleverna är bra och alla pushar varandra för att bli bättre. Ta vara på tiden på skolan, för när man är ute i den riktiga dansvärlden i ett kompani så kommer man inte få samma hjälp för att utvecklas som dansare och konstnär som man får på skolan.

(EH, Oslo/2017)

Batsheva Intensive. Jag skulle absolut rekommendera Gaga Intensive i Tel Aviv. Det ger en lokal känsla av vart tekniken kommer ifrån och du får en fördjupad insikt i Ohad Naharins rörelseforskning. Dessutom är Tel Aviv en fantastisk stad med väldigt mycket rik kultur, bra socialt liv och super god mat. Gaga Intensive lockar även hundratals super bra dansare från hela världen så du kommer garanterat att springa på någon du känner eller har träffat förut och dessutom skaffa dig vänner.

(NJ, Tela Aviv/2018)

Royal Ballet School summer intensive. Inte riktigt att rekommendera. Lärarna inte samordnade i sin undervisning, långa verbala utläggningar om samma sak, svårt att få upp o hålla värmen i kroppen vilket både riskerade och förvärrade skador. Trist favorisering av skolans egna elever. Andra studenter fick mycket mindre uppmärksamhet. Ogenomtänkt uppläggning av scheman - svårt att hinna med lunch och ingen möjlighet att se andra klasser. Men ändå roligt att ha fått uppleva, lärororikt på många sätt och inspirerande att se något annat än vad man är van vid.

(SB, London/2018)

Palucca University of Dance. Drick mycket! Det kan bli jättevarmt i Europa under sommaren plus att man tränar hårt hela tiden. Ta med flera (minst 3 par) tåskor i bagaget samt flera strumpor (svarta och vita) som når upp till ankelhöjd för de moderna klasserna. Var väl uppvärmd för dansklasserna och kom alltid till danssalen innan lektionen börjar. Ha alltid med nål och tråd i väskan utifall att danskläder/skor behöver lagas.

(EMBN, Dresden/2018)

American Ballet Theatre summer intensive. Det är ett långt sommarprogram så det är viktigt att man är i mycket god form när man kommer dit. Inte bara för att fysiskt orka utan för att kunna prestera på "placeringsklassen" där man delas in i grupper efter färdighetsnivå. Det sker vanligtvis första dagen kursen börjar. De är långa dagar och det kräver ordentlig återhämtning när dagen är slut. Försök få in så mycket sömn som möjligt.

(EI, New York/2018)

Paris Opera Ballet summer intensive. Sommarkurser är fantastiska möjligheter att få uppleva en ny skola, lära känna andra människor och skapa kontakter i balettvärlden som trots allt är väldigt liten. Många av eleverna man möter kommer att vara ens kolleger om några år.

(FA, Paris/2018)

Royal Ballet School. Välj ett annat boende än internat Aud Jebsen eftersom den inte erbjuder matlagningsmöjligheter. Du tvingas därför att äta ute varje dag vilket fördyrar resan. Internatet krävde också att man skulle vara på boendet senast kl. halv nio vilket gör att man inte kan gå och se föreställningar.

(PK, London/2018)

The Royal Danisch Ballet Summer School Woman Elite Program. Den bästa sommarkurs jag har varit på! Fick bl.a. träna Gagastil för Adi Salant, modern repertoar för Nina Botkay och Gudrun Bojesen i Bournonville teknik.

(ABJN, Köpenhamn/2018)

Vaganova Ballet Academy. Balettlärarna eftersträvar perfektion av eleverna och eleverna satsar allt på högsta nivå. Skolan undervisar en fantastisk teknik och systemet för utbildningen är väl dokumenterad sen långt tillbaka. Lärarna vet precis när, vad och hur man ska bli undervisad i de olika graderna inom Vaganova tekniken/systemet. De är med uppdansningarna varje år på våren som man eventuellt får godkänt resultat av en jury och får fortsätta på skolan nästkommande läsår eller måste sluta.

(EB, St Petersburg/2016)

Codarts, Rotterdam. För den som vill jobba hårt, utmanas och dansa så mycket som det bara går, rekommenderar jag Codarts som fortutbildning. Det är en skola som ger möjligheter för de som är öppna och ambitiösa att utvecklas och testa hur det är att jobba med koreografer och att uppträda på stora scener. Det är slitsamt men roligt. Att skolan är så stor och innehåller flera olika konstinriktningar innebär att man enkelt kan lära känna (och göra projekt med) andra konstnärer som är fördjupade i musik, teater eller cirkus. Även om staden också är stor är det inte svårt att lära känna nya människor genom det levande studentlivet. Rotterdam är känt för sitt Ersamus universitet som lockar hit mängder av studenter varje år från världen över, så om man längtar hem är det inte svårt att hitta någon från ens egen nationalitet att lindra längtandet med. För den som redan bestämt sig för att komma till Codarts vill jag ge rådet att varje år blir bättre, som om du inte trivs i början ge inte upp direkt. Varje år ger lärarna sina elever mer och mer frihet och förtroende och den hierarkiska atmosfären jag kände under första året på min utbildning är nu ersatt av ömsesidig respekt. Det finns gammelmodiga ideal på skolan som kan sätta press på elever på ett negativt sätt så jag rekommenderar den som söker hit att veta för sig själv vad den värderar och har för egna ideal.

(EAS, Rotterdam, Holland/2016)

Ballet Junior de Geneve Väldigt nöjd med min helhetsupplevelse från två studie år vid Ballet Junior de Geneve. Inte lika fantastiskt som jag förväntade mig, men allt har sina för och nackdelar. Har lärt mig mycket, växt som person under dessa år och fått mer koll på vad jag vill och inte vill göra inom scenkonst då jag har fått provat på olika saker. Det handlar om en personlig utveckling, som troligtvis skulle skett även om jag studerat någon annanstans. Jag kan varmt rekommendera Ballet Junior de Geneve till unga dansare som vill ut i dansvärlden men som inte riktigt är redo för jobb. Ballet Junior består av väldigt många olika sorters dansare så jag tror att de flesta kan finna något de kan växa i trots att stället mest riktar sig till att förbereda dansare för repertoar kompanier

(SS, Geneve, Schweiz/2016)

Ballet Junior de Geneve Mitt råd till andra stipendiater är att försöka gå och se så mycket dans och annan sorts konst som möjligt. Gå till museerna, gallerierna, eventen och de mindre teatrarna. Det finns alltid massor att upptäcka och människor att prata med och lära sig av. Min erfarenhet har varit att jag ofta lärt mig mer om mig själv och vad jag vill med mitt liv och min dans genom samtal med andra konstnärer och dansare än genom den dagliga utbildningen på skolan. Gå också på auditions vare sig du tror att du är redo eller inte. Detta av precis samma anledning som ovan. Genom att möta andra människor och nya platser lär man sig mycket om sig själv.

(AST, Geneve, Schweiz/2016)

The Lee Strasberg Theatre and Film Institute, New York/2016 Köp en "Not for tourists Guide" i en bokhandel. Det är en liten guide som uppdateras varje år där man kan få tips om kulturell verksamhet som ligger utanför turiststråken och musikalerna på Broadway. Den är liten och svart och lite mindre diskret än andra guider vilket kan vara ett bra sätt att verka lite mer streetsmart. Ta dansklasser på Movement Reasearch. Deras klasser är billigare än många andra skolors och deras inställning är mer progressiv till danskonsten. Upplever att andra träningsställen i stan är väldigt traditionella. Bo i Brooklyn. Oftast billigare än att bo på Manhattan och har en yngre kulturscen. Även ett bra ställe att handla second handkläder om man gillar det och till skillnad från Manhattan kostar inte plaggen skjortan. Häng med på Time Outs hemsida om kulturella evenemang som händer i stan. Många off Broadway dansföreställningar annonserar där. Kolla in BAM i Brooklyn. En mycket bra scen för dans där mycket händer varje vecka. Håll koll på Joyce Theatre där de flesta gästande internationella danskompanier uppträder. Hyr en cykel. Mycket av de bästa upplevelserna och mötena sker ovanför jord. Res ensam, bästa sättet att träffa nya människor. Se så mycket dans/teater/performance som du kan.

(BN, New York, USA/2016)

International Ballet Master Classes in Prague, Tjeckien Ta in staden. Mycket fin arkitektur och sevärdheter som inte är jämförbar med någon annan stad. Ställ klockan och gå upp med tuppen, stan är proppfull redan vid 11-12 tiden. Testa tjeckisk mat. Det finns hur bra och prisvärd street food som helst. Undvik turistfällor som Old Town Square och Charles Bridge som är dyra.

(ER, Prag, Tjeckien/2016)

Konsthögskolan i Oslo Khio, Norge Det är tufft att flytta hemifrån till ett annat land direkt efter grundskolan. Bra att lära sig laga mat innan och tvätta kläder. Bra också att köpa en frys för att kunna ta med sig mat från Sverige. Mycket är dyrt i Oslo.

(SF, Oslo, Norge/2016)

Springbord Dance, Montréal, Kanada Rekommenderas för lite äldre dansare (över 20) med erfarenhet av att jobba i ett kompani. Kursen är mer som ett kompani än som en vanlig sommarskola. Man förväntas att vara väldigt professionell och våga ta plats. Man åker till Springboard för att söka jobb. Att bara "visa upp sig" gäller inte riktigt. De första veckan består av casting för de återstående veckornas arbete. Det är en otrolig kvalité på lärare, koreografer och elever. Man känner sig som en del av något stort och det gör att man växer otroligt, både som dansare och som människa.

(ALK, Montréal, Kanada/2016)

Choreographers workshop Lab, Alicante, Spain I chose this course to study choreography process at a deeper level and took classes in composition, dramturgy etc. I have learned many new things, which will help me to explore my choreographic potential even more in the future.

(AV, Alicante, Spain/2015)

Ajkun Ballet Theatre Summer Program, NY. Jag rekommenderar inte den här kursen. Schemat var oplanerat. De förväntades av oss dansare att hålla tider men lärarna och repetitörerna gjorde inte det själva. De drog också ut över tiden mckt så att man inte hann ta lunchrast. Dansade från 10-19 med bara 15 min rast. Kompaniets dansare skötte inlärning av koreografier, tyckte de var lite oerfarna och omogna för att undervisa. Den som väljer åka på denna kurs ska se till att ha mycket pengar för mat.

(LB, NY, USA/2015)

Ballet Junior de Geneve. Mitt råd till er som planerar att studera utomlands är att ta kontakt med några som redan studerar där och höra med de om vad man bör förbereda sig på och tänka på. För med ett nytt land och en ny kultur kan det komma många överraskningar. T.ex. kanske ingen i landet kan eller vill prata engelska, du kanske behöver skaffa ett uppehållstillstånd och även en nationell försäkring trots att landet räknas inom EU och den kan vara väldigt dyr och bör räknas med i kostnadskalkylen. Viktigt är att inte vara för optimistisk med sin budget - hur mycket pengar man ska klara sig med. Sen är det bara att ha enormt kul, en utbildning är i mina ögon till för att lära och uppleva.

(AST, Geneve, Schweiz/2015)

San Francisco Ballet School, San Francisco och Gelsey Kirkland, New York. Intressant att se likheter och skillnader mellan det europeiska och amerikanska synsättet gällande undervisning, metoder och uttrycken i baletten. Kursen jag tog i San Francisco Ballet School med lärarna Patrick Armand och Rubén Martin m.fl. passar bra för något yngre elever för att den är mycket välorganiserad. Den individuella undervisningen/coaching på Gelsey Kirklands skola i New York var mycket utvecklande.

(DE, USA/2015)

Bartholin International Ballet Seminar, Köpenhamn. Det är viktigt att till 100 % vara säker på vad man vill göra med stipendiet. Det är viktigt att välja något som man kan njuta av samtidigt som det är lärorikt.

(IM, Köpenhamn/2015)

UCL, London. Denna utbildning och inriktning som kliniker är ett exempel på hur dans innefattar så mycket mer än att bara stå på scen. Till den som känner stark passion för branschen men samtidigt att livet som artist av olika skäl inte är ett möjligt/önskvärt karriärval vill jag slå ett slag för fortsatt engagemang med öppet sinne och "tänka utanför boxen". Det finns ett klart behov av ökad kunskap kring scenkonstnärers specifika behov, träning, besvär och förmågor. En kombination av rent medicinsk, idrottslig och konstnärlig förståelse ger goda förutsättningar för att vi bättre ska kunna bistå kulturlivet med ökat välmående, prestation och hållbarhet hos dansare, instrumentalister, sångare musikalartister m.fl.

(SP, London/2015)

National Ballet School, Toronto. Förutom att träna hårt - att lära sig att ta råd från alla, inte bara från sina lärare. Att inte glömma bort sina vänner och familj. Trots att man är väldigt upptagen är det oerhört viktigt att lägga undan tid åt det som räknas mest och då tänker jag inte på balett.

(ER, Toronto/2015)

Vaganova Ballet Academy, St Petersburg. Jag tänkte igenom mitt studieliv noggrant; vad ville jag uppnå och det är det primära rådet jag vill ge - att själva tänka igenom sina närmaste år och inte påverkas av andra.

(EP, St Peterburg/2015)

Gallim Dance och Steps, New York. Ta chansen och åk till New York. Det är en inspirerande plats fylld med talangfulla dansare. Jag rekommenderar absolut Gallim Dance där också svenska Daniel Staaf dansar och klasserna på Steps med personliga lärare som har otrolig erfarenhet. Min favorit är absolut Craig Salstein från ABT. Ta så många klasser som möjligt (även utanför din kurs) för att få en mångsidigt intryck. Se mycket av staden och känn pulsen.

(NJ, New York/2015)

Auditions. Våga ta chansen och åk på auditions och våga stå för dig själv. Jag gjorde privata auditions, alltså var hela kompaniet där. Det var många trevliga men jag fick även många blickar som kunde få mig att känna mig osäker. Det gäller därför att bara köra sitt eget race och inte bry sig så mycket om det runt omkring. Du kan inte göra mer än ditt bästa. Man måste våga tro på sig själv och aldrig ge upp trots motgångar. Att göra auditions är precis som allt annat, något man behöver göra flera gånger för att få erfarenhet och bli bra på.

(LE, Auditions/2015)

Bolshoi, Moskva. Jag trivs jättebra med undervisningen på Bolshoi. Lärarna är mycket kunniga och bra på att lära ut. De är stränga och förutsätter att man jobbar hårt och tar till sig korrektioner. Det är många gånger tufft både fysiskt och mentalt att gå på skolan, men det ger en verkligen en chans att utvecklas. Jag rekommenderar verkligen Bolshoi till alla de som trivs med att jobba hårt och som vill bli klassiska dansare.

(LE, Moskva/2014)

Paris. Gå till fots eller cykla (om du vågar), då upplever man mest folkliv och t.ex. gatudans, Capoiera-grupper, musik, vilket är väldigt kreativt inspirerande.

(TW, Paris/2014)

Deltebre, Spanien. För att åka till Deltebre ska man vara hungrig att lära, alla lärare är väldigt generösa och ger mycket nya intryck. Jag rekommenderar nog att stipendiaten är lite mer erfaren och har varit på andra dansfestivaler/dans-sommar-träning innan. Festivalen kräver en sorts mognad! Festivalens workshops var väldigt fysiska så det krävs en stark kropp för att undvika skador. Under juli månad i Spanien är det en extrem hetta och det påverkar din träning - kan vara bra att vara medveten om. Festivalen var väldigt bra organiserad och väldigt svår att komma in på. Gäller att man ansöker väldigt snabbt - så fort ansökan öppnar. www.deltebredansa.cat .

(DdV, Spanien/2015)

Deltebre, Spanien. Festivalen Deltebre Dansa passar dom som vill se och lära sig mycket om dans, artisteri och kultur. Det är ett väldigt krävande läger med fem klasser om dagen. Som deltagare bär man ett stort ansvar att se efter sig själv och vara respektfull mot andra. Medelåldern av kring 26 år. Jag var en av de yngsta och fick tillfälle att fråga om skolor, jobb, koreografer och andra erfarenheter folk hade och som jag saknade. Det var jätteintressant, lärorikt och inspirerande och jag rekommenderar festivalen varmt till andra stipendiater. Jag kände mig som en annan dansare när jag kom hem igen.

(ES, Spanien/2014)

Russian Master Ballet Class, Alicante, Spanien. Jag rekommenderar starkt sommarskolan Russian Master Ballet Class som är välorganiserad med bra lärare som inspirerar och ledare som är hjälpsamma.

(EVG, Spanien/2014)

Prag. Innan du väljer sommarkurs tycker jag att du skall fråga dina vänner om tips och att ta reda på om Sommarkursen du tänker på är att rekommendera eller inte. Kursen jag åkte till kan jag starkt rekommendera för de som vill träna hårt och utvecklas.

(DE, Prag/2014)

P.A.R.T.S., Bryssel. P.A.R.T.S. är en utbildning som jag rekommenderar till unga dansare som vill utbilda sig inom nutida dans. Det är en mycket intensiv utbildning med långa skoldagar. Efter skolan tillbringar vi även mycket tid åt eget arbete med olika projekt. Vi börjar skoldagen med yoga kl 8.30, sedan har vi 1,5 tim balett och nutida dans med olika gästlärare innan lunchen. På eftermiddagen har vi fyra timmars workshop i fyra veckors perioder. Förra terminen hade vi komposition, Forsythe improvisation, kontaktimprovisation. Sedan har vi studerat danshistoria, anatomi, filosofi och musikanalys under lite kortare perioder. Denna termin kommer jag ha teater "flying low" med David Zambrano samt modern repertoar. Varje onsdag har vi även sång och rytmik. Med dessa lektioner har utbildningen även fokus i andra scenkonster för att ge mycket kunskaper som förstärker utbildningen inom nutida dans.

(AEK, Bryssel/2013)

Central School of Ballet, London. Skolan kan starkt rekommenderas till unga dansare antingen innan eller efter gymnasieutbildning inom dans. För mig kompletterade detta år Kungliga Svenska Balettskolans yrkesdansarutbildning på ett väldigt bra sätt. Eleverna jobbar som ett kompani med namnet Ballet Central under sista året av den tre år långa utbildningen och de behandlas som unga professionella dansare av lärarkollegiet, koreograferna och alla andra vuxna involverade i kursen. Dansarna förbereds intensivt för yrkesdansvärlden inom flera av danskonstens områden; förutom hög standard i träning av klassisk balett och modern/nutida dans (mest Cunningham- och Limón-teknik), tränas de i jazz, flamenco (spansk karaktärsdans), musikal, drama m.m. Även repertoaren känns noggrant utvald, väl varierad, utmanande, samt belönande att framträda på scen med. Vad jag tycker är oerhört värdefullt med CSB är det faktum att man får ta emot en Bachelor of Arts (in Professional Dance and Performance) vid examen. Detta har gett mig ett flertal möjligheter, och lett mig till en (än så länge) lyckad och njutbar karriär inom dansen.

(AR, London/2011)

Jacobs Pillow, Becket, USA. Jag rekommenderar Jacobs Pillow i USA oavsett om man är balett-, modern- eller jazzdansare - det finns program för alla. Träningen håller världsklass, man har tillgång till ett stort videoarkiv, får se minst två live-föreställningar i veckan och man får ett kontaktnät med professionella dansare över hela världen.

(LB, Becket, USA/2013)

Académie Princesse Grace, Monaco. Undervisningen på sommarkursen är väldigt bra och givande. Man blir väl bemött och lärarna kan verkligen sin sak. Även staden med sitt fina väder är väl värt ett besök. Ps. Skolan letar aktivt efter elever för helårsstudier.

(FR, Monaco/2013)

Impulstanz, Wien. Impulstanzfestivalen är en fantastisk källa till inspiration, kunskap, stimulans och nya kontakter. Jag skulle varmt rekommendera att åka till Wien och ta del av så mycket som möjligt! Se föreställningar, ta workshops, delta i aktiviteter utöver kursschemat, ta del av sociala arrangemang. Det finns oändliga möjligheter till fina och givande upplevelser, som jag är övertygad spelar stor roll för kommande konstnärlig verksamhet inom dansen. Impulstanz-tips är att i god tid kolla på festivalens hemsida där information rörande det mesta (workshops, föreställningar, hyra av cykel, boendetips, Wien-information) finns. Gör research kring lärare och föreställningar och välj det som du tycker låter spännande! Biljetter till föreställningar går bra att ordna på plats., men för att vara säker på att få plats på de kurser man helst vill delta i skulle jag rekommendera att boka dem tidigt, i maj/juni.

(ETB, Wien/2013)

Buenos Aires. God idé att lära sig lite spanska innan man reser till Argentina. På de flesta tangolektioner talar lärarna inte engelska. Om man vill dansa tango på nattklubbar och milongas är det nästan ett "måste" att man kan konversera lite. Köp inte tangopaket för turister. Tag istället kontakt med professionella tangodansare och fråga dem var klasserna är bäst. Jag prövade mig fram och hittade på det sättet lärare och tangotekniker som passade mig. Var inte rädd för att gå på tangoklubbar och pröva dina färdigheter. Det är där man lär sig vad tango verkligen är.

(BN, Buenos Aires/2012)

New York. Gör bra research om resmålet innan du åker, vad som händer där, både dansrelaterat men också om museer, gatukonst och byggnader etc. Du vet aldrig vem du kommer träffa, bli inspirerad av eller involverad med. Se och upplev saker! Våga prata med människor, utöka ditt kontaktnät! Det är det jag är mest nöjd över från min resa, att jag kunde göra ett litet intryck och avtryck hos människorna runt omkring mig.

(IK, NY/2012)

Amsterdam International Summer Course, Amsterdam. Sommarkursen jag verkligen rekommenderar andra dansare som vill få nya erfarenheter, lära sig mer och inspireras under sommarveckorna. Kursen är drygt 2 veckor. Man har 4 klasser om dagen varav 2 på lördagar. Något jag tycker är bra är att lärarna som undervisar din grupp varierar från dag till dag. Detta gör att man har chans att lära och bli sedd av flera. Man är inte tvungen att åka till Amerika för att få de bästa lärarna. Det kommer lärare från hela världen för att undervisa på kursen. I år hade vi privilegiet att ha Susan Jaffe, före detta solist i American Ballet, som lärare den sista veckan vilket verkligen var en fantastisk upplevelse. Kursen har även många lärare med förbindelser till Prix de Lausanne. Vi har undervisats av både de som coachar klassiskt och modernt i Lausanne. I slutet på kursen visar man upp det man instuderat under de 2 veckorna. All dans håller hus på musikteatern. Det är där Het National tränar vardagligen. Det är väldigt inspirerande att få dansa och vistas i deras fina lokaler. På en sommarkurs som den här får du verkligen ut max av vad en sommarkurs kan komma med och de håller ett bra pris i jämförelse med längre turer utanför Europa. Du behöver varken tänka på lunch eller mellanmål, det ingår i priset av kursen. Den delas ut på teatern under mitten av dagen. Från och med i år finns det ett paket med kurs och boende där det då också ingår middag. Jag har varit i Amsterdam 2 år i rad nu och jag älskar det. Jag har träffat så många nya fantastiska människor och lärare, jag har fått vänner för livet, och på tal om själva staden så är Amsterdam något som bara måste upplevas. Jag har stormtrivts där och man känner mig alltid lika välkommen.

(IK, Amsterdam/2012)

Wien. Rosas repertoarworkshop blir snabbt full - var tidigt ute med din bokning.

(HB, Wien/2011)

ImpulsTanz, Wien. Sommaren är ett perfekt tillfälle att vidga sina vyer och ta del av sådant man inte gör under terminerna - åk till ställen där det finns lärare du är intresseard av och vill träna för. Jag kan varmt rekommendera ImpulsTanz i Wien, alla med minsta intresse för dans kan få ut något av den mångsidiga festivalen!

(AB, Wien/2011)

Bartholin International Ballet Seminar, Köpenhamn. Seminariet är inriktar mer på elever än färdiga dansare. Den passar bäst 15-17 åriga dansare som fortfarande går i skolan. Sommarkursen har alltid topp lärare.

(SA, Köpenhamn/2011)

Jacobs Pillow, Becket, USA. På Jacobs Pillow i USA dansar man från 9 på morgonen till halv elva på kvällen, man får vara med o skapa verk med flera koreografer o se föreställningar 2 gånger i veckan. Jacobs Pillow är en historisk plats som förändrade mitt liv.

(LB, Becket, USA/2011)

Toronto. Ta god tid på dig att läsa igenom alla papper så attt du kommer väl förberedd till kursen - även saker du tror att du kanske inte kommer att behöva. Se till att komma i god tid till lektionerna så att du hinner förbereda dig innan lektionen börjar och även att vila när du får chansen.

(HW, Toronto, Kanada/2011)

Läs boken om Carina Aris liv!

(CB, Paris/2011)

Följ alltid ditt eget hjärta och drömmar. Fortsätt alltid att jobba med passion och var hoppfull - man kan få ett jobb när man minst anar det.

(AM, Sydkorea/2011)

Paris. Besök Atelier De Paris!

(Mw, Paris/2011)

Impulstanz, Wien. Sök till Coaching project på Impulstanz. Till dessa tar det in ett begränsat antal dansare och nivån blir högre. Se också så mycket föreställningar som möjligt av de stora utbudet på festivalen.

(DdV, Wien/2010)

Nationalbaletttens sommarkurs, Ungern. Mycket hög kvalité på undervisningen i Nationalbaletttens sommarkurs i Budapest och proffsig organsiation av sommarkursen.

(ABR, Ungern/2010)

Royal Ballet, London. Jag har aldrig lärt mig så mcket på så kort tid. Sommarkursen på Royal Ballet var mycket välorganiserad med fantastiska lärare som fick mig verkligen att förstå baletten som konstform.

(RH, London/2010)

Wien. Boka de workshops du vill ta i god tid, annars finns risk att de blir fullbokade. Samma sak gäller föreställningar. Passa på att prata och utbyta information med andra deltagare samt lärare och koreografer.

(AJ, Wien/2010)

Rosella Hightower, Cannes. Om du blir utvald att deltaga i ungdomskompaniets undervisning på Rosella Hightowers skola - titta på dansarna, iakta arbete och repetitioner och se om det kanske är något för dig! De brukar hålla en audition i anslutning till sommarkursen. Var öppen och prata med dansare och lärare och koreografer, det är mycket givande.

(HO, Cannes/2010)

Toronto. Håll noga koll på biljetter, pass o.s.v. på flygplatsen och ha med ett papper som bevisar att du har beviljats att gå en sommarkurs i landet dit du ska, så att du kan visa det i tullen. Var alltid alert och gör ett bra intryck på lektionerna, du vet aldrig om du kommer att möta dessa personer igen i framtiden.

Innan jag åkte var jag väldigt nervös för att jag inte skulle hålla måttet på den internationella nivån, men mina tre veckor gav mig ny självkänsla och jag åkte hem med nytt hopp och en brinnande gnista av kämparglädje.

(AL, Toronto/2009)

Bartholin, Köpenhamn. På Bartholin har de bra pedagoger som också är duktiga på att inspirera killar och klasserna håller ett högt tempo som jag har saknat på Svenska Balettskolan.

(DN, Köpenhamn/2009)